2016 metai – Liudviko Rėzos metai

http://www.15min.lt/naujiena/kultura/renginiai/artejantys-metai-liudviko-rezos-metai-29-561605

http://www.etnocentras.lt/index.php

http://alkas.lt/2016/01/02/klaipedos-etnokulturos-centre-vyks-l-rezos-rastu-pristatymas/

2016 metai paskelbti jubiliejiniais Martyno Liudviko Rėzos metais. Sausio 8-ąją Klaipėdos Etnokultūros centre bus pristatomi Rėzos „Raštai“.

Sausio 8 d. 16 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks teologo, Karaliaučiaus universiteto profesoriaus Martyno Liudviko Rėzos 240 gimimo metinių minėjimas. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas Vilniuje nuo 2009 m. rengia Rėzos „Raštų“ seriją. 2011 m. pasirodė pirmasis tomas, 2013 m. – antrasis, 2015 m. – ketvirtasis, o 2018 bus išleistas trečias ir penktas tomai. Ir jie dar ne paskutiniai.

juodkranteje-bus-itikta-jau-penktoji-liudviko-rezos-premija-52c6840e18bdb

 

Gali kilti klausimas: ar čia tas pats Rėza, kuris, kaip žinia, išleido Kristijono Donelaičio kūrybą ir pirmąjį lietuvių liaudies dainų rinkinį? Atsakymą bus galima išgirsti susitikime su „Raštų“ rengėjais ir leidėjais. Susitikimo metu bus pristatomas ketvirtasis Rėzos „Raštų“ tomas, skirtas K. Donelaičio kūrybos publikavimui. Jis tarsi užbaigė Donelaičio ir pradeda Rėzos jubiliejinius metus.

Taip pat išgirsime atsakymus į keletą intriguojančių klausimų, pvz.: Koks buvo iš tikrųjų Rėzos vardas? Kodėl pirmajame „Metų“ leidime (1818 m.) – apie 13 procentų apimties sudaro Rėzos autorinis tekstas? Kodėl iki šiol egzistuoja du „Donelaičiai“ – L. Rėzos ir vokiečių filologo Georgo Nesselmanno, ir kuo jie skiriasi? Kokiame XIX a. leidinyje išspausdinti ir Donelaičio, ir Rėzos lietuviški tekstai? Ar dar pavyksta rasti nežinomų Donelaičio laiškų? Kiek pasirodys Rėzos „Raštų“ tomų?

Dalyvaus: „Raštų“ sudarytoja dr. Liucija Citavičiūtė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), redakcinės kolegijos nariai Gytis Vaškelis (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas) ir kultūros istorikė habil. dr. Ingė Lukšaitė, L. Rėzos svarbą Kuršių Nerijos istorijai pristatys Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja doc. dr. Nijolė Strakauskaitė.

Renginį moderuos Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė doc. dr. Silva Pocytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.