2014-ieji – kunigo Kristijono Donelaičio jubiliejaus metai

Donelaitis kvietimas2

Jubiliejinių kun. K. Donelaičio metų sutiktuvės Vilniaus ev. liuteronų bažnyčioje

2014-ieji valstybės mastu yra paskelbti Kristijono Donelaičio, grožinės mūsų literatūros pradininko, metais.  K. Donelaičio jubiliejinių metų iškilmingos sutiktuvės sausio 1 d. vakare surengtos Vilniaus ev. liuteronų bažnyčioje. Paminėti poeto, Tolminkiemio ev. liuteronų parapijos kunigo 300-ąjį gimtadienį skirtingų tikybų vilniečius ir miesto svečius pakvietė Lituanistų sambūris ir Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia. Pirmąją naujų Viešpaties metų dieną sausakimšoje bažnyčioje skambėjo aktoriaus Rolando Kazlo skaitomos K. Donelaičio poemos „Metai“ ištraukos, prof. Leopoldo Digrio vargonais atliekami poeto amžininkų muzikos kūriniai. Kun. K. Donelaičio asmenybę ir jo darbų reikšmę priminė LELB vyskupas Mindaugas Sabutis ir VU doc. dr. Darius Kuolys. Pasak literatūros kritiko, „Donelaičio epo savitumą lemia ir jo metafizinė plotmė. XX amžiaus viduryje plėtodamas L. Rėzos pastebėjimus apie „Metų“ lietuvišką išraišką ir charakterį, kitas Prūsų Lietuvos intelektualas – filosofas Vydūnas atkreipė dėmesį į ypatingą religinį Donelaičio teksto pobūdį“. Be kita ko, pasak pranešėjo, poema yra ir „politinio pobūdžio tekstas, turintis aiškiai išdėstytą tautinio ir kultūrinio pasipriešinimo programą“. Savo aktualumo K. Donelaitis nėra praradęs ir šiandien.

Tarp vakaro svečių buvo kun. Virginijus Kelertas iš Šakių, kun. Mindaugas Kairys ir LEBMS valdybos pirmininkė Laura Matuzaitė-Kairienė iš Jurbarko. Minėjimo reportažas tą patį vakarą parodytas LRT naujienų laidoje „Panorama“.

Pasak vyskupo, galime pasidžiaugti, kad kunigas K. Donelaitis į mus prabyla ir šiandien – laiku, kai mums trūksta tokio balso, aiškiai ir teisingai kalbančio apie žmogų, apie Dievą, apie pasaulį, kai mums trūksta kalbos tiesiai į širdį, į mūsų būtį.

 

  „Lietuvos evangelikų kelias“, 2014 Nr.1-2

                                                                                   Nuotraukos Algirdo Žemaitaičio

Algirdo Žemaitaičio nuotraukos iš renginio

ys1 013  Kairiai 2014 01 01 VELB Donelaiciui 300

Kairiai

ys1 014 Virg. Kelertas 2014 01 01 VELB Donelaiciui 300

Šakių ir Sudargo parapijų Evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Virginijus Kelertas

ys1 015 Mindaugas Sabutis ir Rolandas Kazlas 2014 01 01 VELB Donelaiciui 300

Mindaugas Sabutis ir Rolandas Kazlas

ys1 016 Donatas Balciauskas ir Dainora Pociute 2014 01 01 VELB Donelaiciui 300

Donatas Balčiauskas ir Dainora Pociūtė

ys1 017 Darius Kuolys 2014 01 01 VELB Donelaiciui 300  Darius Kuolys

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.